ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΥΝΕΔΡΙΑ

2ο Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας το 1997 στην Θεσσαλονίκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Σύλλογο Ελληνών Αρχαιολόγων, οργανώνουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας από την προϊστορική έως και τη βυζαντινή περίοδο.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα) από τις 17 ως τις 20 Οκτωβρίου 2005.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου (21 Οκτωβρίου 2005) οι σύνεδροι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο τεχνικών επισκέψεων:

  • Στο Λαύριο, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και επίσκεψη Τεχνολογικού Πάρκου Ε.Μ.Π. ή

  • Στην Κόρινθο όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Διώρυγα και στον Αρχαίο Δίωλκο

Ενενήντα διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε αναρτημένη ή προφορική ανακοίνωση. Στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργεί Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Μια ολόκληρη συνεδρία θα αφιερωθεί στον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο Dr M. Wright θα παρουσιάσει το νέο του ομοίωμα και τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνά του. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Θα τιμήσουν το Συνέδριο και οι ακόλουθοι διακεκριμένοι Επιστήμονες, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν προσκεκλημένες διαλέξεις:

  • Σ. ερουλάνος, καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  • J. Knauss, καθηγητής Υδραυλικής, Πολυτεχνείο Μονάχου

  • J. Muhly, Ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania

  • Χ. Ντούμας, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • J.P. Oleson, καθηγητής του Πανεπιστημίου Victoria, Καναδάς

  • J.C. Pοursat, Ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Clermont Ferrand

  • M. Wright, British Science Museum

Γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Έκθεση

Παράλληλα με το Συνέδριο θα λειτουργήσει Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με ομοιώματα μετρητικών οργάνων, δείγματα οικοδομικής, μεταλλοτεχνίας, αυτοματοποιητικής και πλήθος πληροφοριακών πινακίδων. Η έκθεση θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργεί 9.00-14.00 και 16.00-19.00

Για πληροφορίες απευθύνεστε στη:

Γραμματεία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γραφείο 408

Καραγιώργη Σερβίας 4, 10562 Αθήνα, Τηλ: 210-32 91 291, Τ/α: 210-32 91 298

Ε-mail: emaet@central.tee.gr , Ιστοσελίδα: www.emaet.tee.gr .

Πηγή: http://www.in.gr/tech/arxaiatexnologia.asp